Catatan Yang Ditampilkan

KELAHIRAN SEKUNTUM CERMIN

Sabtu, 17 September 2022

 PRAKATA

 

SAYA yakin dengan sebuah utopia: sukarnya menjadi seorang penyair. Tentu tidak memadai apabila sudah punya beberapa buah puisi atau buku antologi puisi lalu semudah itu bergelar penyair? Penyair adalah gelar besar bagi pencinta kata-kata. Penyair adalah penulis bagi karya-karya sastera yang perkasa dan mempunyai hala tuju yang jelas dalam dunia penulisan melalui genre yang dipilihnya iaitu puisi.

Bagaimanapun penyair itu merupakan seseorang yang bukan tanpa apa-apa. Penyair memiliki sesuatu yang dirasai yang mesti ditulis. Sesuatu yang ditulis itu mesti dibaca dan sesuatu yang dibaca itu mesti ada pendengarnya waima pendengarnya itu adalah dirinya sendiri. Mungkin ramai orang tidak tahu bahawa puisi itu bukan sekadar himpunan kata-kata yang terpilih. Sejumlah kata yang memukau pembaca sehingga dia menjadi sedih atau gembira, sehingga pembaca mengusap-usapkan dadanya kerana dia memahami atau telah mempelajari sesuatu daripada sebersit perasaan yang nilainya.

Lebih erat lagi pengertian puisi adalah karya sastera hasil ungkapan pemikiran dan perasaan manusia yang bahasanya terikat oleh irama, matra, rima, penyusunan lirik dan bait, serta penuh dengan makna. Puisi mengutamakan bunyi, bentuk dan juga makna yang hendak disampaikan.

Suatu karya puisi yang baik memiliki makna yang mendalam, makna diungkapkan dengan memadatkan segala unsur bahasa. Bahasa pada puisi tidak sama dengan bahasa yang kita pakai sehari-hari. Puisi menggunakan bahasa yang ringkas namun penuh makna dan kata-kata yang digunakan mengandungi banyak pengertian. Luasnya pengetahuan pembaca sangat penting saat membaca puisi, kerana untuk menemukan makna dalam sebuah puisi, pembaca harus membaca puisi dengan seksama dan memperhatikan banyak faktor dalam puisi tersebut.

Bagaimana puisi mendekati pembaca yang sering dikaitkan sebagai masyarakat bagi kebanyakan penulis? Siapakah masyarakat itu? Saya, anda atau Perdana Menteri, wakil rakyat, rakyat marhaen atau yang lebih tinggi darjat dalam kalangan rakyat biasa pada perkiraan manusiawi. Pada saya, masyarakat itu mungkin sahaja jiwa kita, kemahuan kita, kehendak kita, perasaan kita dan sebagainya. Lalu, bagaimana puisi sampai kepada masyarakat ini?

Membaca puisi secara terbuka merupakan satu pilihan. Mewajibkan puisi dibaca dalam semua acara rasmi kerajaan mungkin juga salah satu daripada banyaknya pilihan. Saya pernah bertanya, mengapa penyair menjual puisi mereka? Apakah penyair berasa puas apabila berjaya menjual puisi-puisi mereka? Mereka berpuas hati kerana harga puisi-puisi dengan nilai ringgit atau nilai yang lebih mahal daripada itu? Saya kira para penyair mempunyai nilai jawab yang tersendiri.

Dalam Kumpulan Puisi 'Menginai Badai' (DBP Sabah, 2004), sebuah puisi saya bertajuk 'Harga Puisi' merungkaikan persoalan harga dan maruah sesebuah puisi. Puisi menjadi bahan jajaan di mana-mana juga apabila ramai orang memilih genre ini termasuklah para pemimpin negara. Ini dilihat secara positif memberi tangga terbaik kepada puisi dan para penyair khususnya. Paling tidak puisi telah berada di pasaran pilihan umum. Namun demikian harga puisi semakin murah kerana mudah dibaca, dibaca tidak seperti sebenarnya sesebuah puisi itu harus dilakukan. Nilai seninya hilang hingga kepada makna yang tersirat tidak begitu diutamakan.

Tentu sahaja setiap orang yang bergelar penyair berasa bangga dan menghargai semangat yang ditunjukkan oleh pemimpin-pemimpin yang dimulai oleh (Tun) Dr. Mahathir Mohamad pada satu ketika. Selepas itu puisi bagai 'buah-buah yang dipetik' tanpa mengira ranum atau tidak, sesuai untuk dikunyah atau tidak, lazat atau masam menjadi tidak penting. Mereka mesti ikut slogan ini: Kepimpinan Melalui Teladan. Ketua buat, semua orang kena jadikannya sebagai perintis. Tetapi bukan idola kepenyairan kerana beliau bukan seorang penyair.Tun hanya menjadikan puisi sebagai pentas untuk menyatakan pemikiran melalui emosinya. Ia terjadi pada satu suasana ketika emosinya begitu perlu disampaikan kepada orang lain melalui medium yang lain.

Saya sering menyebutkan hal ini, pertama sama ada keberadaan karya-karya ini dibaca oleh masyarakat yang dimaksudkan. Kedua, apakah kedudukan karya-karya berkenaan memberikan impak kepenyairan yang harus diberikan penilaian terbaik. Ketiga, sudah adakah kajian dilakukan untuk menyatakan para penyair berkenaan telah berjaya mempersembahkan isu-isu masyarakat, pemikiran-pemikiran masa depan mereka sehingga pada satu tahap sewajarnya kita boleh menyebut nama penyair yang terbaik. Mungkin saja semua penulis puisi kita ini adalah yang terbaik.

Pendek kata puisi perlu dibaca, dihayati, dimaknai dengan keyakinan bahawa puisi adalah karya sastera yang dilahirkan bukan semata-mata menyukainya tetapi harus lebih daripada itu.

Bukanlah sebuah utopia yang menakutkan, puisi sesungguhnya mampu diterjemahkan dalam makna yang mandiri. Seandainya ia masih tidak difahami, itu tidak bermakna puisi merupakan utopia yang sentiasa membohongi manusia. Puisi sifatnya subjektif. Puisi bukan sesuatu yang kita nampak yang boleh dinilai melalui sentuhan. Puisi juga bukan matematik yang memberikan kita sesuatu nilai yang boleh berubah-ubah. Alangkah megahnya para penyair yang membesar dalam lingkungan keberadaan yang jelas apabila ia dibaca dalam satu slogan yang berbunyi: dahsyatnya sastera Melayu! Memang dahsyat seandainya para pengagum puisi juga bersiap untuk mempelajari bagaimana puisi diiktiraf daripada pengamatan mereka. Puisi adalah kuntuman cermin yang sering memperlihatkan keinsanan insan.

Atas kecenderungan ini, dengan rendah diri, saya mengajak para penggemar puisi memilik buku ini. ‘Kelahiran Sekuntum Cermin’ menjadi buku ke-10 pernah diterbitkan. Buku ini merupakan sebuah kompilasi 50 buah puisi mutakhir yang digauli pelbagai perlambangan dan pemikiran terhadap ragam keinsanan. Segunung penghargaan buat semua guru saya yang dimulai oleh kedua ibu dan ayah, para cikgu, sahabat handai dan insan-insan yang dekat iaitu isteri dan anak-anak. Terima kasih saya pancarkan kepada tenaga kerja Iris Publishing and Distributors di bawah pimpinan Yang Berbahagia Datuk Jasni Matlani kerana berbesar hati menjadi penerbit buku ini.

Salam  takzim.

HASYUDA ABADI
Rumah Puisi Hasyuda Abadi (RupHA),
Kampung Gudon, Manggatal,
Kota Kinabalu, Sabah.           

31 Mac 2021

AINUL HAQ

 

Beberapa hari yang lepas tentang bulan, denyut bumi bertambah disimbah cahaya, tapi yang sebenarnya cahaya itu ialah lapisan cahaya atas cahaya mahajelas tidak seperti yang kau perhati tanpa kewujudan ainul haq. Betapa leburnya kejadian buat hamba hanya selayak debu tak tertanding keagungan yang diperlukan makna terhadap peristiwa itu.

Keagungan itulah yang memandu akal mentafsir hadir sebagaimana kau fahami sesuatu yang dimiliki selain kesementaraan. Beberapa hari yang lepas kau terbabas pada batas-batas kejadian tatkala sinar bulan yang mengambang penuh itu hanya cahaya yang sementara kerana sumbernya sahaja yang layak memandu kebenaran hakiki.

RupHA, 2018

PERBUALAN SUNYI

Mencarimu kutemui malam yang hilang, sapa sepi menakluk semua jejak kembali memahami mimpi-mimpi. kubuka bungkusan masa silam tidak sekadar hadiah ulangwaktu. Malam ini terjadi kunjungan di bawah langit tanpa warna.

Di perut malam di hadapanku sebuah pandangan yang kecil. Perjalanan ini sebuah segara tanpa hujung, biarlah malam terus tenggelam berulang datang akur pada putaran masa. Masa silam juga tak henti terjadi bagai sebuah lukisan yang belum selesai. Warna menjelma mengikut gerak berus dan sebuah naluri. Pandangan kecil tentang malam sering mengungkap angan yang singgah, sebuah perbualan sunyi yang mengakrabkan masa-masa silam. Malam ini kutemui sukmamu di dalam kamar yang damai.

RupHA, 2018 

MENANG YANG MELAWAN

Yang melawan akan menang.
moralnya bersarang di kepala para orang di 
belakangnya. sebelum kalah merasa menang setelah 
sirna moralnya di mata yang memiliki hatinya.
siapakah pemberani yang mencipta silap, 
siapakah pengecut yang membina persepsi menggodam 
jitu semangat?

                ketika cicitku bertanya, hanya catatan ini 
mampu menjawab, masa lalu yang mengancam bangsa 
sedang dibina. kami, katanya pemangsa sejarah, 
pejuang yang sia-sia.

                 kembalikan semua maruah bangsa
yang telah sirna. kembalikan jati diri yang ditelan
serakah gila. ini masa lalu yang kami miliki. 

                  yang melawan akan menang di mana juga 
zamannya.

 

RupHA
Kg Gudon

22 Oktober 2050


MENCINTAI TAMAN RUMAHKU

 

Aku selalu ingin mencintainya. Biarlah yang berkembang di halaman rumahku kuntum-kuntum cermin yang sentiasa memandang kembali kepada kehidupan. Biarlah masa depan terus kutemui hal-hal mulia sebaik masa lalu yang terus mengingatkan kekurangan. Aku ingin mengabaikan pertemuan dengan tumbuhan-tumbuhan kebencian yang kian meliar tumbuhnya. Semakin kubersihkan semakin galak melebar tumbuh. Bajanya adalah kebusukan yang telah dibenamkan  ke permukaan. Kubisikkan pada matahari dan embun tentang gangguan-gangguan kemurnian taman. Menanti musim yang baharu kuntuman cermin terus memancarkan cahayanya. Aku mencintai taman rumah dalam segala tamadun dan cabaran.

RupHA
26 Mac 2018

BAJU BAHARU

 

Maka begini lazimnya: ketika ditawarkan baju baharu ini aku melihat pada bajuku yang telah lama dipakai. Mungkin ada serba sedikit kurangnya sebab baju usang warna dah jarang. Berfikir mengapa perlu baju baharu kerana sudah ada baju yang selesa dan besar budinya. "Jenama ini pun baharu tuan", kata sang promoter, "memang bagus dan boleh bertahan, cantik, wangi dan sebagainya".

Memegang baju itu memadankan dengan baju yang dipakai, berbelah fikir, memang lawa. Cuma terlalu ramai promoter menyampai lagu yang sama: ubah dirimu, ini tidak sembarang baju, tidak semata baharu. Berbulan-bulan menyaksikan peristiwa: ramai memakainya, kuingat sama sahaja. Bajuku dengan baju baharu apa kurangnya. Andai semata baharu semua itu ditiru, bukankah kehidupan berulang? Baharu hanya pada ruang sambil isinya lebih kurang. Ramai menyalin baju demi baju hingga tidak tahu kesesuaian di badan.

RupHA
25 Mac 2018

MANDAT

 

Dari pintu musykil aku menggali kesungguhan dan kemahuan yang bertali terus mengikat fikiran mahu jadi apa setelah sebutir mutiara meletus menjadi arus. Aku masuk ke dalam dan berdiri di perut maksud persoalan berurat saraf meneroka ke serata tembok bermuka-muka membaling tohmah bersembunyi dalam batu-batu yang dilontarkan ke sasaran.

Anak-anak mutiara yang dilukiskan dalam dentum muslihat dan matlamat meletus satu persatu yang disambut sorak sorai agung mengagungi dan saling menafi. Apakah yang kudengar dan lihat ini berulang terjadi ketika seluruh indera terbuka dalam interaksi mandat yang dibancuh semula kitaran musim yang dinantikan pesta kuasa bermain dalam gelombang yang dipercaturkan. Setelah melangkah ke belakang kuputuskan musykilku meletakkan segala pertengkaran sebagai galang ganti mencari cahaya kebenaran tamadun insan.

RupHA
25 Mac 2018

BAIT BELASUNGKAWA

- Almarhum Datuk Taufik Abu Bakar Titingan

Saban hari mendengar khabar. Memang segalanya benar.  Apa yang dikatakan-Nya maha benar. Menatap jernih matamu, itu adalah cahaya yang kurasa tiba, tak sempat menyentuhmu ketika semua deria telah kembali ke puncanya. Seorang insan yang termampu baginya agar lafaznya masih ada walaupun hanya kalbunya menjadi lidah. Kau lemah di mata semua yang berdebar-debar bakal mendengar jernih matanya terus layu. Kau berlayar pada bahtera di samudera abadi. Aku mengenangmu, air mata bermuara di halkum yang diam. Damai buat semua kita semua bersama memaknai fana jiwa.

RupHA

13 Mac 2018 

KELAHIRAN SEKUNTUM CERMIN

 

Malamku tidak panjang semata-mata untuk tidur. Aku sering berjaga sebenarnya. Mimpi malah membenarkan banyak peristiwa yang tidak berlaku terjadi. Ada masanya dibayangi ketakutan yang harus diberanikan. Lestari kehidupan walaupun hanya usikan-usikan mimpi. Aku percaya pada sapaan atau bicara sebuah kesunyian bukan perbualan yang biasa. Meski tak semua mampu memberi lampu ajaib. Cukuplah kelahiran sekuntum cermin di ujana hayat. Masa lalu selalu meminjamkan cahayanya.

RupHA

13 Mac 2018

OMBAK ADALAH QASIDAH MAHA DIAM

Aku ingin memahami pekikan yang bertali arus dari garis horizon hingga di hujung bibir pantai. aku mendekat, sukma lautan terbentang seperti mengkhabarkan kesakitan yang maha panjang. benar, hingga di pundak malam, ketika kuhidupkan diksi demi diksi di hamparan sunyi, hamparan air laut terus berderai bagai tak pernah sampai. kulelapkan mata. hatiku membuka pintu menambang qasidah maha diam paling luluh. tak mungkin menemui apa-apa atas terhadnya mata pisau yang alah oleh hasutan maknawi.

RupHA

13 Mac 2018 

MELARIKAN MATAHARI

Berani adalah matahari katamu semalam. Ketika awan-awan hilang, wap tidak dapat bertahan. Aku teringat ketukan di sebelah pintu rumah tetangga. Kemudian suara anak kecil dan suara sekor kucing. Seorang perempuan muda meninggalkan mataharinya di hadapan teras rumah. Seekor kucing dan anak kecil. Aku tak jadi bertanya pabila yang tinggal hanya suara. Suara yang mati sekian lama. Kata seorang tetangga sebelah seseorang telah melarikan matahari. Keberanian telah fana di negeri fauna, getusnya. Siapakah yang menjadi seberani itu? Dia telah derhaka pada ketentuan Yang Menciptakan. Seekor kucing menitip cahaya suria dari jauh. Negerinya menjadi kristal yang gelita.

Kota Kinabalu
12 Mac 2018


SEBUAH KENANGAN TENTANG KETAKUTAN

Aku membenci kenangan, kata dari kalbu ini selalu berdendang tetapi itu detik yang paling sederhana melupai usia. Padahal masaku sebuah pinjaman yang harus dibayar. Kenangan mengingatkan adab tingkahlaku sekor semut yang sering menyapai bangsa di ceruk ranjau. Tentang ketakutan di hujung perjalanan yakni kehamilan masa silam. Setelah ia lahir tetap sahaja berlaku keganjilan dan kejanggalan keriuhan mantik sebuah pemikiran. Aku wajar mempunyai sepi yang akan kudiami tanpa ada lagi warna kesangsian.

RupHA
12
Mac 2018


MEMBUNUH KELALAIAN

Ini sukma dinihari meminjamkan detik-detiknya. Sekejap lampau itulah anyunan silam mengingatkan terlalu banyak kebaikan ditanggalkan. Lorong-lorongnya tidak kelihatan apakah aku masih berada di bumi diri beradu di tengah percintaan yang abadi. Ada pintu bernama SEKETIKA yang terbuka yang diingatkan mengenai kebaikan ketika masuk dan keluar. Baki yang bersisa mungkin seketika yang lain membunuh kelalian kelalaian pertemuan. Aku merafak pertolongan-Nya. Danau ini sum-sum sunyi berlabuhnya rahsia diri.

RupHA

12 Mac 2018 

MEMANDU RUKUN

Bekerja berpolakan akhlak menolak sorakan batil. Biar pun dindingnya kesyumulan jaga sumbernya dari ragu. Kusambut ketulusan ilmu kuketepikan zuhud palsu. Jangan sekali semaikan dendam, khianat dan iri. Jangan sekali menabur bibit wasangka di taman wangi. Mari siapkan kesiagaan membulat seperti muafakat memandu rukun, keperkasaan kalam-Nya menjadi pedoman hakiki.

RupHA
12 Mac 2018

MENGURUNG MATAHARI

Satu hari aku tidak menulis tetapi mengolah sebuah sajak menjadi jejak. Mungkin kali ini benar liang sentuhan meliar memanggang kalbu. Maaf, nafsu. Aku ketawa paling lawa - jejak bangun dari sebuah kemandulan bait-bait sangkal. Sebenarnya sangkar ini mengurung matahari, cahayanya yang klasikal, terpaku menunggu pengisytiharan muka bumi rata tanpa lautan.

RupHA
10 Mac 2018

PESAN SILAM

Barangkali kerana ikatan atau ingatan di hadapanmu aku menjadi sesuatu yang tidak menyimpan rasa biarpun ada garisan di atas dagu. Seperti orang lain dan berbangga menyalin wajah yang kian renta kerana yakin ular tak akan sirna bisanya. Selalu ku berpesan tentang silam ini seperti kelam yang enggan surut seperti laut.

RupHA
10 Mac 2018

ZIKIR DI DALAM DIAN

Seperti dian tetapi aku selalu sedar ruang demi cahaya membuka belukar keinsafan. Yang penting sumbernya apakah kerana api membulatkan cahaya atau cahaya yang hadir dalam deria. Aku tak selalu berfikir untuk menjadi pelukis yang pengecut. Ketika memulakannya dian telah khusyuk mengalirkan zikir bersama aliran cairannya yang hangat. Sumbunya kian tenggelam dan api mulai padam. Siapakah yang sempat menyaksikan dian menjadi purnama? Silakan salin segenap peristiwa.

RupHA

11 Mac 2018

MENDEFINISI MATANG

Amat malang cabaran tak membentukmu menjadi kapal besar. Malah tak menjadi apa-apa. Fikiran disama gariskan dengan emosi, robohlah hubungan banjaran kedewasaan. Kematangan itu seperti puncak, sampai masanya memandang saujana masa sudah. Peliknya ingin kembali merebah, berundur seperti menafikan kebolehan. Puncak emosi yang tak terkawalkan telah menakluk susur galur akal yang bernanah. Kau tidak sedar matahari hati telah tergelincir di ufuknya. Ternyata kearifanmu sama rata dengan anak keldai.

RupHA
9 Mac 2018

MENUKAR BANGSA

 

Mengapa mesti menukar bangsa? Kataku pada adik yang separa keliru. Bangsa kita bukan bertaraf bumiputera, balasnya sambil meningkah kebodohan manusia memahamkan, menafi hak  di buminya sendiri. Buka sejarah, buka kitab* besar negara. Di sisi Tuhan kita tidak berbangsa untuk memiliki dan dimiliki. Yang sombong selalu alpa asalnya dari mana dan tujunya juga nanti di mana. Jangan mudah dipersenda dik, setelah leluhur kita tiada, jangan alah oleh gertak. Kita generasi berhak membenarkan yang benar.

RupHa

9 Mac 2018

*Perkara 160 Perlembagaan Persekutuan

SEBUAH ACARA

 

Barangkali inilah nikmat kemakmuran bekerja bersungguh atas mahu yang disuruh. Sebuah acara mengundang ribuan mengundang pelbagai isi persepsi berbaur anggap dan tanggap. Beberapa hari yang lalu menyatukan fikiran ditimbuni tindakan kepuasan dan kejengkelan. Kesibukan bertindan dan wang bertukar tangan demi tangan. Sebuah acara menjadi obor boleh jadi lebur dibarai hiburan yang menikam.

RupHA
8 Mac 2018

MELUKAI KEDAMAIAN

 

Kau bawa balik tanpa kenangan sebaliknya rindu yang amat tenat. Kenangan seperti kulit dan rindu itu adalah isinya. Melainkan kau mulai sebuah perjalanan dengan iman dan keikhlasan. Kenangan bagi pencinta hasil beli belah di pasar masa sudah, kumpulan peristiwa yang akan dilupakan kecuali sedikit. Sejujurnya rasa rindu akan memenjara hari-hari yang diam dan melukai damai ketika kenangan tak menyertai sebuah masa sudah.

RupHA
8 Mac 2018

BERKAWAN DENGAN PERSEPSI

 

Seupayanya mencintai badai lebih waras daripada memarahi keldai di padang yang kontang. Seorang bertualang hanya berkawan dengan persepsi, apakah kau yakin perahu fikir bisa bertarung dalam kegalauan paling puncak, celaru paling keliru. Agenda berpaut pada laut sama ada gelombang pernah diam walau seketika. Sudah tentu kau akan mengerti putaran hidup dan resamnya. Sudah tentu kau silap jika mengandaikannya sekadar sebuah pengalaman kreatif. Pegang akarnya, lalu membenamkan akal budi di dalam.

RupHA
7 Mac 2018

FIKIRAN DI LADANG KEMARAHAN

 

Ada sekeping api terlipat semalam. Tak disedari dari benua mana api itu mencelah. Katanya dari bawah tanah ketika angin membawanya. Ketika jasad adalah bingkai tanpa warna.

RupHA,

7 Mac 2018

SEBUAH NEGERI SASTERA

 

Sebuah negeri sastera yang sarat oleh kekalutan. Kalut jelek berpunca rasa tak enak kepada kedahuluan dari yang sepatutnya. 'Aku punya wang. Aku punya pemikiran. Aku punya cita-cita. Aku punya mungkin bakat. Itu aku punya suka. Salahnya apa?

Pada belahan dogma memang ada yang perlu dipeduli dan patut dihargai. Sambil antara belahan itu perlu disikapi sampah yang dengan sengaja diberi tantangan bau mengubah baunya dan persepsi.

Anda sepatutnya lebih besar sayang semangat itu tenggelam dalam gelora jiwa yang kelam serta berantakan.

Aku ingin ketawa, hanya baru ingin. Melihat sebuah negeri sastera, kononnya punya lesen ketamadunan. Huh!

RupHA

6 Februari 2018

MENCARI SALAH ITU SALAH

 

Saya faham maksud tuan. Mencari benar dan silap dari salah seseorang. Disebabkan sebab maka ribuan sebab lagi dipuncakan. Ini kesalahan mencari, sejauh dalamnya dalam hingga menuai salah biarpun secuit. Terbinalah tembok-tembok di lubuk maksud, niat disiat-siat sampai kalut. Maksud tuan membuka kebenaran dari hasil kesalahan adalah tanggungjawab. Salah letaknya salah tetapi mencari salah itu juga salah.

RupHA 

5 Februari 2018

SYAUQ

 

Kautanya pada bulan - 
jawabnya jauh adalah cahaya keakraban 
kautanya pada laut - 
jawabnya gelora adalah nafas mahabbah 
kautanya pada malam - 
sunyi adalah keagungan 
syauq yang menyatukan Cinta.

RupHA

2 Februari 2018

KUNANG-KUNANG KEKUASAAN

 

Katamu, perjuangan itu kita di dalamnya, meski hanya pengikut biasa, rantai semangat kita sama, saling menyatu, bergerak bersama! Bayangkan andainya rantai itu terlepas atau tiada persefahaman, saling ingin melepaskan dari acuan, dan tak terkawalkan, masing-masing memasuki lorong dan haluan yang saling bertentangan, ibarat sungai yang tak mampu menampung airnya hingga menyebabkan bah, meranapkan alam impian. Petaka ini katamu, lumrah manusia dan alam memberitahu segala natijah, begitulah plot yang tak pernah disedari, namun manusia fitrahnya tak pernah sudah untuk menangkap kunang-kunang kekuasaan.

RupHA

2 Februari 2018

RAHSIA

 

Seperti rongga di mata belati, tak cukup 
memasung cahaya tajam, kegelapan takkan 
patah biar seluas mana bahagian matahari dipinjam,
baiyah seabadi akar dari pohonnya. Sembunyilah
selagi tidak terbongkar, riwayatmu tipis dari hijab.

RupHA
7
Oktober 2017

MAJNUN CINTA

 

Dini hari. Mari, katamu. Bangkitlah dan mengagungi mahabah sunyi. Carilah dalam khusyuk majnun cinta Kekasih. Belayarlah tanpa jemu mengalun zikir. Diam ini bergema di perut damai. Ya Rabb. Ya Rabb. Ya Rabb!

RupHA.

19 Januari 2017

KUTUKAN

 

Kutukan tak lagi larut lantaran tebalnya
rinda api yang membeku membalut. Api
apakah yang membatu di qalbu? Api
apakah yang melingkar di sukma?

Oh! Akal telah lebur menjadi buntu
di perut kesumat. Tunggu sebentar,
sebentar nanti, maksud kutukan akan
dijilat raksasa hingga menjadilah
peristiwa yang disukai – kehancuran
dan keleburan.

RupHA

6 Jun 2018

BAIT DI BALIK HIJAB

Di hadapan anda 
setiap kata diungkap
bagai cahaya 
dari satu titik
sumber 
merungkai kelam 
ilham

saat itu 
anda juga demikian
berkata-kata 
ketika suaraku tiba
di puncaknya

dan dalam 
diam seketika
bicara hati kecil 
sentiasa setia
menghayati hayat cahaya fikir
hidup dalam bait-bait rahsia
yang disingkap 
dari hijabnya.

Dewan Kolej
Vokasional, Beaufort.

8 September 2016 

TENTANG BANGSA

 

Ada jawapan yang sukar diterima
ketika pertanyaan mengenai
bangsa.

Kataku, bangsaku manusia
mahluk yang berfikir
tanpa menyebut asal usul.

Yang dibanggai atau berbangga
seperti ramai taksub mengenainya
di sisiNya kita bukan siapa dan
setelah ditanya apa bangsamu.

Saat mereka bertengkar
nobatkan semangat
jati diri dibongkar.

Bangsa jadi jenama
ayahku Adam
ibuku Hawa
keluargaku umat manusia
Islam addin
tunjang kehidupan.

Pustaka Iqbal Nazim 
Kg Gudon Manggatal

16 April 2016

CAKAP MACAM-MACAM, MACAM-MACAM CAKAP

 

Bezanya  sekali benar
selamanya wajar
dengarkan tanpa gusar
Bezanya semakin sulit
fakta berbelit-belit.

Semakin mudah diungkit-ungkit
membunuh kepercayaan
seperti menanam racun
musnah tak kelihatan
dendamnya tak kan diam.

Mulut kehidupan
tak kenal teman-temannya
waima isu-isu sang bisu 
melatah merata-rata

Macam-macam percakapan
mengulas kebarangkalian
tikaman paling dalam
pendalang kebobrokan.

Bercakap macam-macam
membina lembaran kehidupan
membesarkannya dari jalan-jalan yang hina
saf-saf mulai pertaruhkan dalam kekeliruan 
sejarah lidah  yang tak pernah setia.

Pustaka Iqbal Nazim 
Kg Gudon Manggatal

15 April 2016

BUNGA MENYIHIR

 

Ujana ini menambat makna sejuta urat rahsia
saraf sukmanya menghimpun bebenang tamadun
refleksi cuaca damai perkasihan anugerah disemadikan
dari ketiadaan nan ada tunjang menjulangkan.Tataplah

setiap urat tak terukur nilai pada pandangan
tajam, engkaukah yang membenamkan oleh keindahan
sihir batin 
sihir cinta

jemarimu merangkul rindu
setelah layu disapa kupu-kupu.

Ujana Sahara
Kg Gudon Manggatal.

15 April 2016

DALAM USRAH DIRI

 

Dengan
rapuh
diri
mahaMu jua
pelindung
dari
api.

Saat berada
di tengah adab mendidik aib diri
usrah menyapa selama mana bertahan
sembunyiku di daerah paling diam
kepedulian telah padam.

Mendengar madah tak lain lumrah
diksi harganya
nilai diri beratnya
menggalas andai inilah usrah
kukunjungi madrasah yang mengetuk
pintu.

Pustaka Iqbal Nazim
Kg Gudon Manggatal

14 April 2016

HUJAH-HUJAH NYALA

 

Kerah atas kertas
kerah hilang waras
suara tampil keras

ada hujah
hanya kerah
bahasa siasah

kau bilang
satu demi satu
siapa lagi mau

kau bilang lagi
aku mahu
kamu patuh

dengarkan kalimah
di udara atau
di suara

semakin kalut
satu persatu karut
amarah ini kubalut

kubunuh harap
tetap kejap
bukan ratap

hayat hujah
dibalas hujah
tak tewas

hujah hujah
tak parah
biarlah bernyala.

 

OUM
Kota Kinabalu
13 April 2016

DI BAWAH LANGIT KEADILAN

 

Sejarah tak mungkin sama
tetapi ia sering berulang

begitu berkuasanya masa sudah
citra menjunjung keadilan

kucari cahaya itu dari sosok perkasa
penguasa dan pemangsa

para penjilat dan peradu domba
pencetus semarak bara sengketa

ketika bangsa masih dijajah kedaifan
selalu dibelasah oleh keangkuhan

mereka kurang mengerti basa basi
ditakluk dik tikaman demi tikaman

dan kurang berani melawan
mereka memelihara makna kepatuhan

masa lalu itu tak ada yang lain
kerana kehidupan itu berlaku

berputar waktu bezanya zaman
dan cara berhadapan

antara kebijaksanaan dan kebodohan
bagaimana manipulasi muslihat

yang bijak digari kebodohan
yang bodoh dirantai peraturan

saat mencari erti keadilan
segalanya menjadi pilihan

antara diam dungu
atau diam menunggu

ketika mara awasi kemerdekaan
yang segera berlalu dari maknanya

berkata berlapis ditepis
berkata benar menjadi onar

apakah ini takdir atau sejarah
yang terpaksa ditanggung umat

kata-kata tak mungkin biasa
kelaziman menegakkan kebenaran

keberanian perlu tertumpu
sejarah memandu arah tuju

bukan menang atau kalah
kerana sejarah tak mungkin diserlah

begitu keadilan tak punya jawapan
yang tepat kecuali perjuangan

yang tak pernah ada titik henti
ternyata sejak dahulu hingga kini

ciptalah definisi
siapa pemangsa yang memahami.

 

Pustaka Iqbal Nazim 
Kg Gudon Manggatal

7 April 2016

SAJAK MUSIM PANAS

 

Kera di hutan dibagi nasi 
anak di rumah dibagi mi;

Baru kawan berbasa basi
dah kahwin berbasa bisa;

Nangka pula disangka cempedak
terpalit getahnya sama sahaja;

Dulu-dulu bilang daling
kini yang dibilang lain;

Duduk sekereta romantis katanya
berjauhan bagai nak gila;

Bukan soal masa sudah
masa lalu mendengar kesah;

Ia beredar tak mungkin berputar
apatah kembali untuk berkata kesal;

Andai berfikir ke dalam akalnya
santunilah apa yang ada;

Cita-cita bersekali usaha
sesekali usrahkan semula;

Tak sempurna sebagai manusia 
kita masih mulia mencarinya;

Usaha doa sabar istiqamah
sujud dan zikir,

Insya-Allah.


Pustaka Iqbal Nazim
Kg Gudon Manggatal

6 April 2016

LUPA PULA

 

Yang dikejar entah apakah
yang dikendong pula adakah?

Persoalannya kau lupa pula
entahkah yang dikejar itu perlu
sambil membiarkan sesuatu

yang menjadi idaman dahulu
setelah dipangkuan mula lemah
seperti daun-daun terkulai

setelah diputar oleh kehidupan
alah dek cabaran atau lupa pula
ketukan pintu Tuhan,

itu sebenarnya mengingatkan
kita sering diperbudakkan 
oleh masa siang dan malam

hanya suatu keperluaan
apabila damai yang didamkan,
lupa pula menundukkan wibawa

barangkali tanggungjawab hanya
masa lampau memukau pengertian,
lupa pula lipatan kasih sayang

tak lebih semata mata kunang kunang
hilang pada siang hebat selepasnya
sampai bila membiarkan kebosanan

menjadi taman?
Pandanglah saat layu matahari
pada suara bunga melatari lestari

andai kembali menghargai
atau lupa pula mencari mimpi mimpi.

Pustaka Iqbal Nazim
Kg Gudon Manggatal

4 April 2016

TENTANG KELAM JIWA

 

Ketika menulis
kau tak sedar
lena dibuai ilham

bagaimana
setiap kata membius
sesekali terluka

kau ketawa
dalam lena 
bertemu hujah

luar duga
luar biasa.

                        Bagiku bisanya, katamu
                    bukan biasa
                agar orang tahu
membuang keliru

atau menilai
setiap hujah
adalah akalmu.

Tanpa sengaja
terbuka juga sejarah
silap sikap

lena ketika
mencipta keindahan.

                    Kau lupa
            kerana hanya diri
    dibaham ilham sendiri

Menyalahkan pengertian
dan makna yang dipilih
padahal siapa peduli.
                                                                      

                Antara yang berakaL
           dan bijak
    antara yang dungu
            dan dibuat kesumat
            kecuali detik sedarnya.

Kembalilah
menjaga waras
tafakur sebagai hamba

tentang titik
dalam titik,
keluarlah

dari kelam
dalam hitam
jiwa.

Pustaka Iqbal Nazim
Kg Gudon Manggatal

2 April 2016

BERBEZA


Aku kira menemukan yang berbeza
ternyata biasa kecuali matahari
aku kira kotamu menyambut
sebaliknya kenderaan dan lembu
kota bukit dan sungai.

Setelah sampai sempat merafakkan syahduku
Tuhan, qiam  mengiringi bait-bait
yang sulit disampaikan.

Kau ada ini adalah persinggahan yang biasa
kuharap berbeza.

Kota Belud
1 April 2016

IMPROVISASI JEDA KATA

Isssy! Jangan bertepuk tangan ketika aku membaca sajak ini. Bertenang. Tenang. Ang. Ng. g... Dengarkan kepiluanku yang bergerak lewat diammu. Dengar setiap derap gerakannya menelusuri ruang batin. Dengar gemeresik alunan sunyinya menyemi. Dan bersuara. a-a-a!

Jangan berhenti menyaksi bukan bulan bukan mimpi bukan sepi. Hayati setiap degupan yang nalar naluri yang tuli bisikan yang bisu. Idaplah hinggap walau silau pandang bukan merpati tapi gagak yang galak yang sombong yang angkuh yang ego.

Ya, tiba-tiba burung-burung malam menggoda. Menulis di kotak hatiku bagaimana bahagian sunyiku memikirkan kecelaruan siang-siang. Di sana sini diisi sangsi. Di sana sini dihuni benci. Di sana-sini ada duri. Aduh! Inikah pembunuhan senyap itu? Sssy! Tolong diam, demi damai dunia seketika. Saat darah mulai membina jeda-jeda kata.

Pustaka Iqbal Nazim 
Kg Gudon Manggatal
17 April 2014

MARAH

 

Ada dera yang tak reda
tak redha diredah. Api itu
merapi nafsu tak mampu
dipapah.

Ia membakar seluruh sukar
memagar samar.

tak sedar sukma telah pudar
akal telah nanar.

Putatan
13 April 2014

HAIWAN-HAIWAN SETELAH TERKURUNG

Haiwan-haiwan itu memandang bintang wajah seri segala kekuasaan yang diidam-idam yang tiada diam menganyam impian. Haiwan-haiwan itu tega menggapai wajah seri segala lara yang hanyir di kota-kota cinta yang tak sempurna. Haiwan-haiwan itu menjadi lebih liar mengibar kulit tua dimamah sejuta dosa dan kecewa. Haiwan-haiwan itulah menggaya serinya gala membara laga, melaga segala yang sirna harga diri musnahnya ujana maruah madani. Haiwan-haiwan itu turun dari segala gunung meraung melolong-lolong sang raja gondrong. haiwan-haiwan yang tak pernah lelah membina helah apa lagi beralih arah untuk alah. Haiwan-haiwan itu telah berkurun terkurung dalam tempurung haiwan-haiwan itu sendiri.

Telipok, Sabah.
13 April 2014

MODUS OPERANDI - sang pelupa

 

Tidak sulit memahami maksud yang mengakar
beza tiada malah menjalar utuh meriwayati ingkar.

Meredah arus meski api tak ada batas uji
matlamat dapat mesti didapati.

Dengan gopoh gempur bagai gerila
sisih maruah peduli apa harga diri.

Masa sudah seperti mimpi-mimpi
lupa diri dipapah angkuh, ego.

Saat bangun dipuja dipuji sempurna
berani silap langkah tapi alah bersilat fakta.

Kg Gudon
13 April 2014

SASTERAWAN BUKAN MENENTANG

Membantu rakyat juga tugas sasterawan. Saya tahu puisi tidak bisa menggantikan perabot rumah yang rosak akibat banjir. Tapi dalam puisi itu ada rintih rakyat. Dalam cerpen teradun sukma derita rakyat. Dalam novel terangkum rakaman peristiwa musibah rakyat. Apabila sasterawan bersuara dia bukan penentang kerana menentang tidak perlu menjadi sesiapa jika haknya ada di situ. Sasterawan tidak semata merakam tetapi sesekali menikam dengan harapan.

13 Februari 2014

CINTA YANG CINTA

 

Ketika menutup pintu jangan tinggalkan dia di situ
bawalah bersama. Biarlah degupnya riuh dalam degupmu
kembara tak tahu hujungnya.

Apakah akan kembali semula ke rumah dan saling bersapa
tentang cinta yang Cinta. Kerana masa melenyapkan usia
menjadi sejarah iktibar sedar menghadapi inti debar
daun-daun mekar kembali di sisi al Jabbar.

Pustaka Iqbal Nazim
Ramin 8 Taman Puterajaya
30 Ramadan 1431H

MENULIS CINTA

  

Hujung malammu tak pernah kusesiakan, ketika
sedia setia kusimpan bersama mimpi-mimpi
yang sama, dapatkah lagi kukucup pipimu jika
telah luruh musim-musim masa lalu? Ya,
mari segera kembali memulai menulisnya
walau kau jauh di ufuk sunyi, dan
cinta tak pernah pergi.

Pontianak
7 Disember 2010


DINDING

 

Segalanya rahsia. Dipisahkan oleh dinding yang saling merakam pandangan, bagai cermin yang menelan. Di perut kaca itu ada silau cahaya di celah dinding memperlihatkan mimpi. Ada pintu yang tak terkunci tapi tak siapa sedia menyentuhnya meskipun aku. Sapaan yang terkurung antara dinding hanya diam yang tak henti bernazam. Kerana segalanya tetap rahsia.

Kota Kinabalu
14 April 2005

 

HASYUDA ABADI atau nama sebenarnya Haji Sukor Haji Usin lahir di Kampung Lumadan, Beaufort, Sabah. Beliau mula menulis pada 1979 dan lebih cenderung kepada penulisan puisi di samping cerpen, esei kritikan dan drama. Hasyuda menerima Hadiah Sastera Malaysia bagi genre puisi pada tahun 1986, Hadiah Sastera Perdana Malaysia bagi genre puisi (2008 dan 2019) dan Hadiah Sastera Sabah pada tahun 1989, 1991, 1998, 2000, 2002, 2004, 2007, 2008, 2012, 2014, 2016, 2018 dan 2020.

Pada 2008, Hasyuda menerima Anugerah Tokoh Penyair Islam Sabah, meraih Hadiah Utama Peraduan Menulis Puisi Berunsur Islam 2011 anjuran DBP Cawangan Sabah melalui kumpulan puisinya berjudul 'Perlimbahan Cinta'. Hasyuda Abadi pernah mengikuti Program Penulis Anak Angkat Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sabah pada tahun 1987 di bawah asuhan penyair dan Sasterawan Negara Allahyarham Dato’ Dr. Haji Ahmad Kamal Abdullah (Kemala) dan melalui Program Penulisan Majlis Bahasa dan Sastera Asia Tenggara (Mastera) di Pusat Pengembangan Bahasa, Jakarta pada tahun 1997 di bawah pimpinan Allahyarham Dr. Sapardi Joko Damono, Dr. Abdul Hadi W.M dan Taufiq Ismail.

Puisi-puisi Hasyuda Abadi dimuatkan dalam 72 buah antologi puisi bersama dan 8 buah kumpulan puisi persendiriannya iaitu ‘Balada Paduka Mat Salleh’ (DBP, 1989), ‘Akar Cahaya’ (IPS, 1997), ‘Datang Kembali’ (IPS, 1997), 'Menginai Badai' (DBP, 2004), 'Sirna Sirna' (DBP, 2006), 'Kembali di Lahad Rahsia' (IRIS, 2008), ‘Suara yang Terbuka’ (ITBM, 2014) dan 'Musim Perubahan di Negeri Kami' (2021, IRIS). Cerpen-cerpen Hasyuda Abadi pula dihimpunkan dalam Kumpulan Cerpen 'Sepasang Sayap Jelita' (INPES, 2004). Sebuah buku himpunan pantun karya Hasyuda juga diusahakannya dalam 'Usul Mengenal Asal' (IPS, 2014). Hasyuda Abadi adalah ahli sepanjang hayat Ikatan Penulis Sabah (IPS), Persatuan Penulis Nasional (PENA) dan ahli Badan Bahasa dan Sastera Sabah (BAHASA)Hasyuda Abadi memiliki rumah puisinya sendiri, iaitu RupHA (Rumah Puisi Hasyuda Abadi) dan sebuah perpustakaan - Pustaka Iqbal Nazim yang terletak di Kampung Gudon Manggatal, Kota Kinabalu. Pustakanya ini menyimpan lebih 7 ribu judul buku pelbagai genre. Hasyuda Abadi telah bersara daripada perkhidmatan Kerajaan sejak 2015, kini menumpukan sepenuhnya dalam bidang penulisan melalui Kelab Penggiat Komuniti Buku Negeri Sabah (KEBUKU). Kini dilantik Ketua Majlis Penasihat Ikatan Penulis Sabah yang pernah diketuainya selama 20 tahun (1999-2019).

 


Malamku tidak panjang semata-mata untuk tidur. Aku sering berjaga sebenarnya. Mimpi malah membenarkan banyak peristiwa yang tidak berlaku terjadi. Ada masanya dibayangi ketakutan yang harus diberanikan. Lestari kehidupan walaupun hanya usikan-usikan mimpi. Aku percaya pada sapaan atau bicara sebuah kesunyian bukan perbualan yang biasa. Meski tak semua mampu memberi lampu ajaib. Cukuplah kelahiran sekuntum cermin di ujana hayat. Masa lalu selalu meminjamkan cahayanya.